donderdag , 1 juni 2023
Home / Mac / De nieuwe MacBook van Apple

De nieuwe MacBook van Apple

Na de introductie van de Apple Watch introduceerde Apple ook de nieuwe lijn MacBooks. Dit houdt in dat het geen onderdeel is van de huidige MacBook Pro en MacBook Air-lijn. De nieuwe MacBook is in meerdere kleuren beschikbaar. Dit in tegenstelling tot de vorige lijnen van de Macbook’s. De kleuren:
Spacegrey
Goud
Zilver
Apple belooft met de nieuwe MacBook de meest compacte en lichtste MacBook in handen te hebben. Voor reparateurs is dit steeds lastiger om een dergelijk apparaat te repareren, omdat het alsmaar kleinere onderdelen bevat en compact is geïnstalleerd. Voor de MacBook reparatie dien je vaak naar een Apple gerenommeerd bedrijf te gaan.

Uitstraling

De introductie van de nieuwe Apple MacBook is onlangs voorbij en de eerste scores zijn bekend. Met nog geen kilogram zwaar is dit de lichtste MacBook die nu op de markt verkrijgbaar is. Over de dikte is het laatste woord nog niet gesproken, want met de 1,31 cm is dit perfect mee te nemen voor onderweg. Het verschil met de vorige lijn MacBook’s is dat het Applelogo niet meer licht geeft. Het logo is nu van glimmend zilver. Hieruit kan geconcludeerd worden dat dit de meest compacte en lichtste MacBook is van deze tijd. Je kunt de Macbook beschermen met een fraaie Macbook laptoptas.

Het scherm
De MacBook heeft op dit moment het dunste scherm, maar dit scherm is van onwijs goede kwaliteit. Het scherm bestaat uit een 12 inch retinascherm. De vorige lichting MacBook Pro Retina lijn bestond ook al uit dit heldere en scherpere beeldscherm. De kwaliteit van de Retina-schermen zijn zoals ze horen te zijn: helder beeld, scherp beeld en goed leesbaar.

Toetsenbord en mousepad
Het toetsenbord is geheel over de lengte en breedte verspreid. De toetsen zijn vrijwel in het design gedrukt en steken er amper boven uit (40% dunnere toetsen). Dit is gedaan om de MacBook zo dun mogelijk te houden. Apple meent niet dat dit ten koste gaat van het comfort van typen, waar de toetsenborden van Apple om bekend staan. De ruimtes tussen de toetsen is ook licht verkleind, omdat de toetsen iets groter zijn geworden
(17%). Dit zal in het begin wennen zijn.

De mousepad is identiek aan de mousepad in de vorige versie van de MacBook Pro. Het heeft een “touchscreen”. Dit betekent dat je niet meer hard hoeft te drukken op de mousepad, maar overal op de pad kunt tikken.

Aansluitingen
De nieuwe MacBook heeft maar één poort. Dit houdt in dat alles aangesloten kan worden via deze ene poort.:
Oplader
USB
Video-aansluiting
Dit brengt wel een nadeel met zich mee als je meerdere aansluitingen nodig hebt om te kunnen werken. Hiervoor heeft Apple natuurlijk wel een oplossing, namelijk de USB-C Digital AC Multipoort Adapter. Uiteraard is deze niet standaard meegeleverd bij de MacBook. Apple zou Apple niet zijn als je voor de adapter moet betalen.

Prestaties

De prestaties van de nieuwe MacBook-lijn zijn niet beter dan de vorige MacBook-lijn. Het instapmodel heeft pas een 1,1 GHz dual-core processor ingebouwd. Deze zijn wel te upgraden tot 2,4 GHz. Qua snelheid zijn de nieuwe MacBooks niet vooruit gegaan. De snelheid is te vergelijken met de MacBook Air uit 2013. Het voordeel van deze processoren is dat ze stiller zijn, dit omdat er geen koeling nodig is voor deze processoren. De MacBook bevat bij het instapmodel een intern geheugen van 8GB SDRAM.

Accu
De accu kan bij normaal gebruik gemiddeld 9 uur mee. Bij de MacBook Air was dit ook het geval. Aan de accu is niet veel veranderd. Het bevat nog steeds de Lithium Polymer accu. De prestaties van de accu’s die de MacBook’s bevatten van Apple zijn een stuk hoger dan van laptops. De accuduur van de gemiddelde laptop ligt op 3,5 uur.

Opslag
De opslag van de nieuwe MacBook bestaat uit SSD. Deze nieuwe technologie werd al eerder gebruikt in de laatste versies van de MacBook’s (2013 tot 2014). De Solid State Drive is een stuk sneller dan de Hard Disk Drive (HDD). Bovendien is het compacter en energiezuiniger. Het zorgt ervoor dat de MacBook binnen enkele seconden is opgestart. Het instapmodel heeft een SSD ruimte van 256GB. Het is mogelijk om de opslag te verhogen naar 512GB.

Conclusie

Door de dunne en compacte uitvoering van de MacBook kan je hem makkelijk opbergen en mee op reis nemen. Qua prestaties is de MacBook niet veel veranderd met de vorige MacBook-lijn. Dit houdt in dat je voor de nieuwe MacBook met mindere prestaties een compactere MacBook hebt voor dezelfde prijs als een oudere versie. Smaken verschillen en zijn de verwachtingen van mensen niet hetzelfde. Bovendien voor mij persoonlijk mis ik het lichtgevende Applelogo op de achterkant van de MacBook. Zou ik de nieuwe compacte en lichtere MacBook kopen? Nee, want ik ga voor prestaties.

Check Also

Mac Pro

Mac Pro kopen kan vanaf 19 december

Dat de Mac Pro deze maand verkocht zou gaan worden dat was wel al duidelijk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *