donderdag , 1 juni 2023
Home / iPhone / Nieuwe iPhone 5 installeren

Nieuwe iPhone 5 installeren

Een nieuwe iPhone 5 installeren en activeren ? Je hebt net een iPhone 5 gekocht en wilt deze voor het eerst gaan gebruiken, misschien is het wel je eerste iPhone of wil je de gegevens van jouw oude iPhone overzetten naar de nieuwe iPhone 5. Wij leggen in dit artikel uit hoe dit in zijn werk gaat. En ook hoe je een backup maakt via iTunes of iCloud. Voor de inmiddels uitgekomen iPhone 5C en de iPhone 5S werkt deze uitleg ook mits je iOS 6 gebruikt.

Nano-simkaart plaatsen

Net als met iedere nieuwe telefoon zal je eerst de simkaart in het toestel moeten doen, de iPhone 5 is op dit moment de enige smartphone met een nano-simkaart. Deze doe je net als bij iedere iPhone in het daarvoor bestemde laadje van de iPhone 5.

iPhone activeren

Als de simkaart in de iPhone zit zal je de iPhone moeten activeren als je de iPhone i.c.m. een abonnement hebt aangeschaft, je installeert daarvoor eerst iTunes op een computer iTunes is een programma voor de Mac en Windows, waarmee je muziek, films, foto’s en andere multimedia op de iPhone kunt zetten. Met iTunes kun je ook regelmatig een backup maken van je iPhone. iTunes kan je downloaden op de website van Apple.

Als je iTunes hebt geinstalleerd op jouw computer dan sluit je de iPhone aan op de Mac of PC met de meegeleverde USB-kabel. Als je dit gedaan hebt komen er een aantal instucties voorbij. Ook wordt er gevraagd of je een Apple ID wilt aanmaken deze is nodig om Apps, muziek en films te downloaden uit de iTunes store.

Muziek, films en data op de iPhone zetten

Nu wil je natuurlijk verschillende data op de iPhone gaan zetten, hoe werkt dat ?
Tijdens het doorlopen van de verschillende stappen van iTunes kun je aangeven of je jouw contacten, agenda’s, e-mailacconts en bladwijzers automatisch wilt synchroniseren tussen de computer en iPhone.

Als je al in het bezit bent van een gevulde iTunes-bibliotheek dan kun je de muziek, films en dergelijke die al aanwezig zijn in iTunes meteen naar de iPhone laten kopiëren. Als je nog geen bestanden hebt staan in de iTunes biblitheek dan kun je bestanden van je pc of Mac naar de iTunes-bibliotheek slepen. Muziek in mp3-formaat is meteen klaar om af te spelen op jouw nieuwe iPhone, je kunt ook kiezen voor het AAC-formaat, dat veel efficiënter met ruimte omgaat.

Films kan je in de meeste gevallen niet naar de iTunes-bibliotheek slepen. Je moet deze eerst converteren naar mp4-formaat. Er zijn programma’s waarmee je dat kan doen, zoals het gratis te downloaden programma Handbrake.

Met je iPhone het internet op

Je kunt met de iPhone gebruik maken van het internet doormiddel van de 3G verbinding of via de WiFi, als je thuis bent is het natuurlijk aan te raden om altijd verbinding te maken met de WiFi dit om onnodig dataverbruik en kosten te voorkomen. Om WiFi aan te zetten op jouw iPhone ga je naar Instellingen – WiFi en daar selecteer je het WiFi netwerk waarmee je verbinding wilt maken, er wordt als het goed is gevraagd om een wachtwoord, nadat je deze hebt ingevoerd zal je verbonden zijn met het WiFi netwerk. Iedere keer als je nu thuis komt of ergens anders waar je ooit verbonden bent geweest met het WiFi netwerk herkend de iPhone dit en zal deze automatisch verbinding maken met dit netwerk.

Gegevens overzetten naar een nieuwe iPhone 5

De instructies hier boven zijn meer bedoeld als je voor het eerst een iPhone hebt aangeschaft, maar het kan net zo goed zo zijn dat je nu de iPhone 5 gekocht hebt en je gegevens van je andere iPhone wilt overzetten op jouw nieuwe aanwinst, hoe ga je dan te werk ?

Iets wat je eerst moet doen is een backup maken van jouw oude iPhone, dit kan tegenwoordig op twee manieren,

– Je maakt een back-up van jouw gegevens via iTunes of via iCloud.

Backup maken via iCloud van jouw iPhone

Een hele makkelijke snelle en makkelijke manier om een backup te maken van jouw iPhone is via iCloud, je hoeft hiervoor de iPhone niet aan te sluiten aan een computer. Met iCloud maak je een online backup. Je kunt zo ook heel eenvoudig bepalen van welke onderdelen jij een backup gemaakt wilt hebben. Om een iCloud backup te maken ga je als volgt te werk,

Instellingen->iCloud->Opslag en reservekopie->Beheer opslag->iPhone.
Je ziet hier meteen hoeveel ruimte je nog tot je beschikking hebt en je kunt de verschillende te backuppen onderdelen aan en uit zetten.

Backup starten

Nu ga je naar Instellingen->iCloud->Opslag en reservekopie.

Je krijgt nu een overzicht te zien van je iCloud account en de beschikbare ruimte. Voor muziek, films, tv-programma’s, apps en boeken heb je een onbeperkt opslag. Voor de overige onderdelen (zoals foto’s, app gegevens en berichten) is er standaard 5GB gereserveerd, extra ruimte kun je natuurlijk altijd bijkopen.

Onderaan aan het beeld ‘Opslag en reservekopie’ daar vind je een knop ‘Maak nu reservekopie’. Klik op de knop ’Maak nu reservekopie’ om een back-up van je iPhone te maken.

Van de onderstaande data wordt geen reservekopie gemaakt op iCloud. Deze onderdelen kunnen wel gesynchroniseerd worden via een iTunes back-up.

Muziek, films en tv-programma’s die niet in de iTunes Store werden aangeschaft
Podcasts en audioboeken
Foto’s die oorspronkelijk werden gesynchroniseerd vanaf je computer.

Automatische back-up inschakelen op jouw iPhone

Als je iCloud gebruikt kan je de iPhone automatisch reservekopieën laten maken. Hiervoor moet je de optie ‘iCloud-reservekopie’ inschakelen je kunt deze vinden onder Instellingen->iCloud->Opslag en reservekopie.

Wanneer je de iCloud-reservekopie hebt ingeschakeld maakt je iPhone automatisch een back-up van je filmrol, accounts, documenten en jouw instellingen. Hiervoor moet je iPhone wel in de oplader zitten, vergrendeld zijn en verbonden zijn met een Wi-Fi netwerk.

Back-up maken van je iPhone via iTunes

Je kunt ook back-ups maken via iTunes dit is ook eenvoudig, hieronder lees je hoe je een back-up van jouw iPhone maakt via iTunes.

Sluit de iPhone aan op een computer waar iTunes op is geinstalleerd.
Selecteer de iPhone in iTunes onder Apparaten.
Klik met de rechtermuisknop (of Control-klik) op jouw iPhone en selecteer “Maak reservekopie”.

Backup via iTunes

Doormiddel een iTunes back-up worden de instellingen, de Filmrol en andere gegevens zoals contacten bewaard. Op Apple.com is een overzicht te vinden van alle onderdelen waar iTunes een backup van maakt.

Backup terugzetten op de iPhone 5

Nu je een backup gemaakt hebt van jouw oudere iPhone wordt het tijd om de gegevens op jouw iPhone 5 te gaan zetten en dit gaat als volgt.

iCloud back-up terugzetten op iPhone 5

Het terugzetten van een backup naar jouw nieuwe iPhone is heel simpel. Zodra de nieuwe iPhone opgestart wordt, komt de vraag of je de iPhone terug wilt zetten vanaf een reservekopie.
iCloud backup terugzetten
Je kiest nu voor het terugzetten via een iCloud-reservekopie, hierna wordt er gevraagd om jouw Apple-ID en wachtwoord in te voeren en de reservekopie zal worden terug gezet op de iPhone 5.

iTunes back-up terugzetten op iPhone 5

Hier boven is te zien hoe eenvoudig het is om een reservekopie terug te zetten meteen nadat je de iPhone 5 aanzet, als je later nog eens een back-up wilt terugzetten gaat dit makkelijker via iTunes en wel op de volgende manier. Eigenlijk op dezelfde manier als dat je een reservekopie gemaakt hebt (rechter muisklik op je iPhone in iTunes) zet je nu de reservekopie weer terug.
Backup terugzetten via iTunes

Je ziet het is heel eenvoudig om een iPhone 5 te installeren en een backup van jouw oude iPhone terug te zetten op de nieuwe iPhone zowel via iCloud als via iTunes.

Check Also

macbook pro

Geen iPhone 7 Pro maar wel een MacBook Pro in 2016

Volgens een recent bericht op Nikkei zou Apple een paar maanden voor de release van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *