Home / Apple nieuws / iPhone 4s VS iPhone 5s
iPhone 4s vs iPhone 5s

iPhone 4s VS iPhone 5s

Twee jaar verder en een enorm verschil. De S varianten van de iPhone telefoon worden vaak met een lichter enthousiasme aangekondigd in vergelijking met de nieuwe nummers (iPhone 4, iPhone 5), maar dat betekent niet dat de opvolging niet spectaculair is. Vaak heeft de S variant een echte hardware update gekregen. Nu met de laatste aankondiging waarbij bekend werd dat de iPhone 5 uit het assortiment gaat, maar de iPhone 4s nog steeds blijft. Hoe groot is het verschil tussen de nieuwe iPhone 5s (en in mindere mate de 5c) en de iPhone 4s? Wat zijn de afwegingen die je moet maken nu je de iPhone 4s nog altijd kan krijgen tegen een veel lagere prijs dan de nieuwere modellen. Mag je nu een nieuw abonnement afsluiten, kies je dan voor de vernieuwende iPhone 5s met abonnement of voor de gevestigde iPhone 4s? Die ook los nog altijd goed betaalbaar is. We hebben de verschillen in mogelijkheden en technologie voor je op een rijtje gezet.

Vormgeving van de iPhones

Vorig jaar bij de lancering van de iPhone 5 zijn deze uiterlijke veranderingen al grotendeels uitgevoerd. Zo is de iPhone 5s (en ook 5c) 7% groter dan de 4s. De 5s is daarnaast ook veel lichter, slechts 112 gram, dit is 28 gram lichter dan de 140 gram van de iPhone 4s. Ook is het nieuwe model slanker dan ooit met slechts 7.6mm. De iPhone 4s heeft nog een dikte van bijna 1cm (9.3 mm). Veel veranderingen dus die de iPhone nog lekkerder laat aanvoelen en een groter scherm geven. Ook heeft Apple iets gedaan aan de breekbaarheid. De iPhone bleek in de loop der jaren (voornamelijk de 4 series) vrij fragiel. Door de glazen behuizing, brak het scherm en de behuizing vaak snel, gevolg een ster in je scherm. De iPhone 5s en 5c zijn wat sterker. De 5s is gemaakt van aluminium, met alleen glas bij het scherm. Dit blijft daarom het zwakkere punt zeker nu dit sinds de nieuwe iPhone 5 nog net wat groter is. De 5c heeft een kunststof behuizing waardoor de telefoon nog robuuster is. Voor de klunzen onder ons dus toch ook een zeer goede oplossing.

Kleurrijk

De kunststof behuizing geeft Apple meteen de mogelijkheid de iPhone wat meer kleur te geven. De iPhone 5c is verkrijgbaar in 5 kleuren, daarnaast kun je met de bijbehorende hoesjes 30 verschillende kleurcombinaties maken. De iPhone 5s differentieert zich ook, ondanks dat dit een opvolging is in de ‘normale’ iPhone reeks. De iPhone 4s en ook zijn voorgangers en opvolger de iPhone 5 waren verkrijgbaar in zwart en wit(zilver). De iPhone 5s is daarentegen verkrijgbaar in goud, spacegrijs en wit(zilver).

De binnenkant

Vaak gaat het bij een update naar een S variant voornamelijk om de binnenkant en niet om de veranderde vormgeving. De updates van de iPhone 5 naar 5s zijn al vrij groot. Ten opzichte van de 4s is dit natuurlijk nog een stapje meer. Het echte verschil in de telefoon zit daarom voornamelijk hierin. De nieuwe iPhone 5s is bliksemsnel met een 64-bits dual core A7 1.3 Ghz processor, dit is een grote vooruitgang ten opzichte van de toch ook al snelle iPhone 4s met de 32-bits dual core 800 Mhz A5 processor. Op zich is dit prima, maar vaak ondervind je toch echte verschillen bij de updates van IOS. IOS7 is bijvoorbeeld beduidend langzamer en minder toegankelijk op de iPhone 4s. Als je van plan bent een nieuwe 4s te kopen is het belangrijk te onthouden dat deze nu alleen nog maar in de 8gb versie verkrijgbaar is en je dus minder ruimte hebt.

Een andere belangrijke vooruitgang is de batterijduur, iedereen kent het lot van een smartphone, ze zijn snel leeg en dagelijks opladen is nodig. Dit is niet verandert, de iPhone 5s claimt echter wel een veel betere batterijduur te hebben dan al zijn voorgangers.

Overige opties

Iets extra’s bieden is wat Apple wil, ze willen voorlopen op de concurrentie en jou net dat beetje extra gebruiksgemak geven. Dit doen ze door je iets te bieden waarvan je eerst niet in de gaten had dat je het miste, maar waar je achteraf eigenlijk niet meer zonder kan. De camera op je telefoon is zoiets. Voor velen heeft dit de plaats van de echte camera ingenomen, viral video’s genomen met je iPhone zijn niet meer weg te denken en het woord ‘selfie’ (een foto van jezelf met je telefoon) krijgt zeer waarschijnlijk een plek in de van Dale. In de nieuwe iPhone 5s heeft Apple de opties hiervan nog even uitgebreid. De camera kan tegenwoordig ook slowmotion video’s opnemen. Wat, eerlijk is eerlijk, hele vette filmpjes oplevert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kiteboard jump van je vrienden die je in slowmotion kan zetten, of een hilarische val voor degene die van leedvermaak houden. De extra opties van de nieuwe iPhone ten opzichte van de iPhone 4s blijven natuurlijk niet beperkt tot de camera. Ook veiligheid komt aan bod. De nieuwe TouchID geeft je de mogelijkheid toegang te verlenen met je vingerafdruk. Bij de 4s was dit alleen mogelijk met een wachtwoord. Of dit echt zoveel veiliger is de vraag, met alle verhalen over het afluisteren van de NSA. Helemaal zeker dat Apple geen informatie doorgeeft is het namelijk niet.

Wat is nu de beste keuze?

Dit hangt natuurlijk af van wat je zoekt. Ben je op zoek naar de nieuwste technologieën, de beste telefoon met de nieuwste snufjes? Dan kies je natuurlijk voor de iPhone 5s. Voor een kleurrijkere en persoonlijker model kun je in dit geval de 5c kiezen, die vergelijkbaar is met de iPhone 5, maar met de beschikbare kleuren toch echt een nieuwe dimensie geeft aan het iPhone aanbod. Ben je op zoek naar een iPhone die betaalbaar is en nog altijd heel goed mee kan in deze tijd? Dan is de iPhone 4s ook nog altijd een fantastische telefoon, waar je al heel erg veel mee kan. De keuze is dus aan jou!

Check Also

iOS apps

iOS apps

Iedereen kent het wel, je verveelt je en je zit een beetje te bladeren naar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *